Psychology of Money

Psychology of Money gaat over hoe mensen omgaan met geld en hoe psychologische factoren en emoties vaak een grotere rol spelen in financiële beslissingen dan objectieve feiten, cijfers of statistieken. Hieronder lees je de belangrijkste inzichten die ik meenam uit het boek én mijn eindoordeel:

  • Niemand is gek
    Financiële keuzes zijn niet universeel rationeel, maar situationeel logisch.

    Mensen nemen financiële beslissingen niet op basis van Excel-modellen, maar op basis van hun persoonlijke geschiedenis. Een persoon die de Grote Depressie meemaakte, spaarde obsessief omdat hij tekorten kende. De twintiger die alleen een bull market meemaakte, gelooft in ‘buy the dip’ omdat de aandelen bleven stijgen. De ervaring leerde dus dat dit altijd werd beloond.

    Na de Grote Depressie was slechts een klein percentage van de bevolking in bezit van aandelen. Niet omdat ze dom waren, maar omdat ze de Grote Depressie net overleefden. Het vertrouwen om te investeren was er simpelweg niet meer, omdat de mensen wisten wat het gevolg kon zijn. 

    Implicatie: Financiële overtuigingen zijn vaak geen fouten, maar overlevingsstrategieën gebaseerd op wat mensen meemaakten.

  • Geluk & risico
    Succes en falen zijn onlosmakelijk verbonden met… geluk.

    We overschatten hoe maakbaar succes is. Bill Gates zat op één van de weinige scholen met toegang tot een computer. Hierdoor had hij het ‘geluk’ dat hij één van de weinige scholieren uit die tijd was om veel over computers te leren. Zijn situatie zorgde ervoor dat hij uiteindelijk Microsoft heeft kunnen opzetten in de toekomst.
    Bill Gates had ook een goede vriend met de naam Kent Evans. Hij zat op dezelfde school en had evenveel potentie, maar op een dag tijdens het bergklimmen is Kent verongelukt. Hij is 17 jaar oud geworden. Dit is helaas de andere kant van de geluksmunt.


    80% van alle miljardairs geven zelf aan dat geluk een rol speelde. Maar pech hoor je zelden, omdat mensen die falen hier geen boeken schrijven.

    Implicatie: Baseer je strategie niet op succesverhalen zonder de onzichtbare rol van geluk (of pech) te erkennen.

  • Nooit genoeg
    Zeg op tijd “genoeg” voordat je alles verliest.

    Rijkdom zonder grenzen is als een vuur dat nooit genoeg brandstof heeft. Het slokt je leven op. De grootste financiële rampen ontstaan vaak omdat mensen “nog net even meer” wil.

    In het boek werd het verhaal verteld van Bernie Madoff. Hij was een ondernemer met miljoenen, maar hij wilde alleen maar meer totdat hij fraude pleegde en hiervoor een gevangenisstraf moest uitzitten van 150 jaar. Waarom ging hij door? Niet uit noodzaak, maar uit verslaving aan ‘meer’. Wat eindigde in zijn ondergang.

    Implicatie: Definieer voor jezelf wat genoeg is. Anders blijf je rennen zonder finish.

  • De kracht van geduld
    Compound interest is geen formule, het is magie.

    De meeste mensen onderschatten het effect van tijd. Niet omdat ze de rekensom niet snappen, maar omdat exponentiële groei contra-intuïtief is. Buffetts geheim? Niet alleen slim beleggen, maar 75 jaar lang blijven beleggen. Hij startte weliswaar toen hij 11 jaar was, maar het punt is dat je consistent moet zijn. Warren Buffet had op 65-jarige leeftijd een vermogen van ‘’maar’’ $3 miljard. Dit was in 2020 $84,5 miljard en tegenwoordig (in 2025) is zijn vermogen maar liefst $163 miljard! Buffet bouwde dus zo’n 98% van zijn huidige vermogen op na zijn 65e. Niet door risico, maar door geduld. Dit is de magie van compound interest.

    Implicatie: Je grootste vriend is tijd, niet rendement. Begin vroeg, blijf lang.

  • Rijk worden vs. rijk blijven
    Rijk worden vraagt risico, optimisme en je nek uitsteken. Rijk blijven vraagt het tegenovergestelde: nederigheid en de angst om alles net zo snel kwijt te raken.

    Veel mensen halen rijkdom door lef, maar verliezen het door arrogantie. Kapitaal beschermen vraagt een andere mindset dan kapitaal opbouwen. Jesse Livermore was in de jaren ’20 de grootste investeerders en hij werd één van de rijkste mensen tijdens de beurskrach van 1929. Maar hij raakte overmoedigd en bleef verder investeren in aandelen, waarnaast hij een ook enorme schuld opbouwde. Uiteindelijk verloor hij alles. 

    Implicatie: Neem risico om rijk te worden, maar nederigheid om het te behouden.

  • Kop, jij wint
    Enkele uitzonderlijke successen zorgen voor het gros van de uitkomst.

    In bijna elk succesverhaal zie je een paar ‘tails’. Dit zijn buitengewone uitschieters die voor het grootste resultaat zorgen. In de meeste portefeuilles bepaalt 5% van de beleggingen het eindresultaat. Zo hangt Amazon’s succes aan enkele beslissingen: AWS, Prime, Kindle. De rest was bijzaak of faalde.

    Implicatie: Accepteer dat veel mislukt. Je hebt maar een paar uitblinkers (of geluk) nodig om te winnen.

  • Vrijheid
    Vrijheid is de ultieme rijkdom.

    Geld geeft je controle over je tijd. Niets is mooier om te kunnen bepalen wat je gaat doen, met wie je het gaat doen en voor hoe lang je dat gaat doen. Als je veel geld spaart, niet flashy leeft en je een lange investeringshorizon hebt kun je dit het snelst streven. Het echte doel van financiële onafhankelijkheid is autonomie, geen getal.
    Als een persoon zijn tijd volledig kan inplannen is degene een rijk persoon. Zo is een consultant met een salaris van €300.000 per jaar, 80-urige werkweken en stress vaak minder ‘rijk’ dan de freelancer die €60.000 verdient en elke middag vrij is.

    Implicatie: Streef niet blind naar vermogen. Vraag jezelf af: koop ik hiermee tijd?

  • Man in de auto paradox
    Je koopt status, maar mensen bewonderen het object, niet jou.

    We denken dat luxe anderen imponeert. Maar meestal denken mensen bij jouw auto: “wat een mooie auto”, niet “wat een indrukwekkend persoon”. Mensen gebruiken andermans rijkdom als maatstaf voor hun eigen verlangens om status te hebben en anderen te imponeren. Mensen bewonderen de status van een persoon, niet de persoon zelf.

    Implicatie:  Status kopen werkt zelden zoals je denkt. Kies voor waarde en kennis, niet voor uiterlijk vertoon.

  • Echte rijkdom zie je niet
    Rijkdom is onzichtbaar.

    Mensen zien uitgaven, de dure auto en luxe merkkleding (materialisme). Wat mensen niet zien, is het opgebouwde vermogen. Het grootste deel van echte rijkdom blijft onder de radar en is onzichtbaar, aangezien dit in aandelen, beleggingsrekeningen of fondsen zit.
    Je ziet de buren, bijvoorbeeld, met de nieuwe Tesla. Maar je ziet niet dat de andere buurman, die gewoon een Skoda rijdt, financieel onafhankelijk is.

    Implicatie: Vermogen zit vaak in wat je níet koopt.

  • Spaar je geld
    Sparen is krachtiger dan rendement.

    Veel mensen denken dat investeren de sleutel is. Maar zonder spaarvermogen ben je overgeleverd aan rendementen. Sparen is controle over je leven kopen.

    Een middelmatig rendement op een groot spaarbedrag is vaak waardevoller dan een hoog rendement op een lege bankrekening.

    Implicatie: De eerste stap naar financiële vrijheid is sparen, niet beleggen.

  • Redelijk > Rationeel
    Menselijke keuzes moeten vooral vol te houden zijn.

    Een financieel plan werkt pas als je het volhoudt. Perfect rationeel beleggen is zinloos als het je slapeloze nachten bezorgt. Housel zelf houdt veel cash aan. Niet rationeel, maar het geeft hem wel mentale rust.

    Implicatie:  Een redelijk plan waar je trouw aan blijft, verslaat een perfect plan dat je opgeeft.

  • Verassing!
    Het verleden is geen perfecte voorspeller.

    De grootste veranderingen worden zelden voorspeld. Zo had niemand de Beurskrach in 1929 verwacht, of de barst van de Dotcom-bubbel, of de financiële crisis in 2008 of de Corona pandemie in 2020. Deze gebeurtenissen hebben extreem veel invloed gehad op de aandelenmarkt. Hierdoor is het onmogelijk om de toekomst te voorspellen met forecasts, omdat dergelijke gebeurtenissen de wereld kunnen veranderen.  

    Implicatie: Bouw marges in je strategie voor het onverwachte.

  • Room for Error
    Wees altijd voorbereid op datgene wat je níet ziet aankomen.

    Een foutmarge is essentieel. Net zoals ingenieurs bruggen bouwen voor 150% van het verwachte gewicht, moet je vermogen tegen een stootje kunnen. Zo blijf je de ‘’race’’ en bij investeren gaat het immers om tijd dat zorgt voor compounding interest. Als mensen geen foutmarge incalculeren, kunnen ze na een fout al heel snel uit de race zijn.
    Zo noemt Buffett cash geld “oxygen”, geen investering maar een buffer om te kunnen ademen.

    Implicatie: Better safe than sorry.

  • Je verandert
    Jouw ‘ideale leven’ verandert sneller dan je denkt.

    We onderschatten hoeveel onze waarden, doelen en behoeften evolueren. Wat vandaag logisch lijkt, kan over 10 jaar absurd voelen. Een twintiger zegt: “Ik werk door tot 70”. De vijftiger met rugklachten denkt daar anders over. Dit heeft dus ook effect op hoe je beleggingen ziet. Als je jonger bent neem je meer risico, maar als je ouder bent beleg je een stuk veiliger voor je pensioen.

    Implicatie: Zorg voor flexibiliteit in je financiële strategie.

  • Niets is gratis
    Alles heeft een prijs.

    Financiële winst is niet gratis. De prijs is meestal ongemak: risico, onzekerheid, tijd, stress.
    Beleggers die niet tegen koersdalingen kunnen, betalen uiteindelijk de prijs door slechte timing. Denk aan mensen die aandelen hoog kopen en laag verkopen door een dipje, waarbij mensen dus emotioneel handelen. 

    Implicatie:  Betaal de prijs van beleggen (volatiliteit) bewust. Doe je dit niet? Dan betaal je het alsnog, vaak hoger.

  • Jij en ik
    Iedereen speelt een ander spel.

    Daytraders, pensioenbeleggers en private equity-spelers hebben andere doelen, tijdshorizons en strategieën. Neem geen advies van mensen die een andere game spelen dan jij. Dit draait om investeren, maar in mijn optiek ook om carrière, trainen en persoonlijke doelen. Kijk wat voor jou past.
    Warren Buffett zei ooit: “De aandelenmarkt is een apparaat om geld van de ongeduldige naar de geduldige te verplaatsen.”

    Implicatie: Houd je aan je eigen spelregels.

  • De verleiding van pessimisme
    Pessimisme klinkt slimmer dan optimisme, maar is vaak onterecht.

    Ons brein hecht meer waarde aan negatieve signalen. Wat uiteraard niet gek is, omdat ons overlevingsinstinct negatieve signalen moet opvangen. Hierdoor voelt pessimisme diepgaander en serieuzer, terwijl optimisme naïef lijkt. De wereld overleefde wereldoorlogen, depressies en pandemieën, en groeide toch. Ongeacht de vele geluiden van de doemdenkers dat de wereld zou vergaan of dat we in een dystopie komen te leven.

    Implicatie: Langdurig optimisme is realistisch, zelfs als het minder intellectueel klinkt.

  • Wanneer je alles gelooft
    Verhalen sturen financiële markten.

    Mensen kopen verhalen, niet spreadsheets. Markten drijven vaak op narratives, niet op fundamentals. Hoe meer je wilt dat iets waar is, hoe groter de kans dat je een verhaal gelooft dat de kans dat het waar is overschat. Iedereen heeft een compleet beeld van de wereld, maar we vormen een compleet verhaal dat de leegtes opvult. De Dotcom-bubbel was niet puur domheid. Het verhaal van een digitale revolutie was verleidelijk en deels waar.

    Implicatie: Verhalen bepalen prijzen. Wees bewust van hun kracht én hun gevaar.

 

Eindoordeel
Psychology of Money gaf me een heel goed en ander perspectief op geld en investeren. Hiernaast gaf het mij een sterk beeld op de invloeden van gedrag, psychologie en beeld van de wereld op financiën. Morgan Housel benadrukt dat menselijk gedrag meer invloed hebben op finance (specifiek beleggen) dan statistische analyses en forecasts. Rijkdom is niet alleen het resultaat van slimme investeringen, maar ook van de juiste mentale benadering van geld. Het boek heeft mijn perspectief op geld enorm veranderd. Hiernaast heeft het mij goede inzichten gegeven om bewuster en strategischer om te gaan met geld en met welke factoren je rekening moet houden bij investeren. Het zal maar dan ook tijd worden om deze inzichten zelf toe te passen in mijn leven.

Beoordeling: 9 / 10

Previous
Previous

The Brand Gap